Sve o životu na Mediteranu – Saznajte kakav je život u veseloj Španjolskoj, te o načinu života u Barceloni – selidba u Španjolsku!

Table of Contents

Koliko zapravo znamo o Španjolskoj? Kako se živi u ovoj državi? Koje su to stavke koje karakteriziraju Španjolce i jesu li uopće toliko slični ljudima sa Balkana? Kakva je hrana i kakve su cijene, i koja su to mjesta koja ne biste smjeli zaobići u ovoj prekrasnoj zemlji? U današnjem izdanju projekta HRVATI/BALKANCI U SVIJETU donosimo vam priču iz države bogate prirodnim i povijesnim znamenitostima. Karla, Hrvatica rođena pored Zagreba nam priča svoju priču – selidba u Španjolsku!

1. Pozdrav Karla! Hajde nam reci par riječi o sebi!

Pozdrav svima, moje ime je Karla Kralj i dolazim iz malog grada, Svetog Ivana Zeline, koji je udaljen svega 30km od Zagreba. Završila sam opću gimnaziju u Sv. Ivan Zelini, studirala sam u Zagrebu te sam završila ekonomiju, smjer marketinga. Volim putovanja, upoznavati nove ljude, kulture, kuhati, plesati. Volim otići u šetnju, igrati odbojku vikendom na plaži i čitati.

Selidba_u_Španjolsku_Kakav_je_život_u_Barceloni_kookylovestotravel_1

2. Zašto si se odlučila preseliti u Barcelonu, kako to da si se odlučila na selidbu u Španjolsku i koliko dugo tu živiš?

Imala sam želju otići na međunarodnu razmjenu za vrijeme diplomskog studija, na popisu sam imala Portugal, Australiju i Španjolsku, s tim da je Španjolska bila prva na popisu. Moram napomenuti da mi tada nije bilo bitno gdje ću otići. Jedina želja mi je bila da steknem novo iskustvo, da sklopim nova prijateljstva i da vidim kako se živi van Hrvatske. Nakon nekoliko mjeseci, dobila sam obavijest da sam primljena na studij u Barceloni.

Do tada nisam znala puno o Španjolskoj i Barceloni, otišla sam bez ikakvih očekivanja i malo je reći da sam se zaljubila u Barcelonu na prvi pogled. Nakon jednog semestra provedenog u Barceloni, otišla sam iz Barcelone samo iz razloga što sam odlučila ići u Ameriku i sudjelovati u sklopu Work&Travel programa, međutim, znala sam da ću se kad-tad vratiti. To se i dogodilo dva mjeseca nakon što sam se vratila iz Amerike u Hrvatsku. Završila sam sve svoje obaveze na fakultetu, i odlučila sam se vratiti u Barcelonu bez posla i smještaja. Prijatelji, koje sam upoznala za vrijeme mog prvog posjeta, primili su me kod sebe na stan dok ne nađem svoj.

Plan je bio vidjeti kako ću se snaći u mjesec dana, imam ušteđevinu za mjesec dana, i to mi je bio rok da si nađemo posao i stan, ukoliko ništa ne nađem, uvijek se mogu vratiti u Hrvatsku. Međutim, dobila sam posao, preselila sam se u stan s prijateljicom iz Hrvatske i tako ostala ovdje. U međuvremenu, dogodila se pandemija, promijenila sam nekoliko stanova i
poslova zbog situacije na tržištu te sam danas sam zaposlena u struci, radim za AutoDesk na poziciji Strategic Account Managera, Evo, uskoro će biti dvije godine kako sam se preselila i dan danas uživam kao prvog dana.

3. Što ti se najviše sviđa u Španjolskoj, a što najmanje? 

Španjolska je predivna zemlja, svaka pokrajina priča priču za sebe, a najveće razlike mogu se primijetiti između Baskije, Katalonije, Galicije i Andaluzije. Do sada sam posjetila veći dio Katalonije i Andaluzije, koje su me oduševile, i u bliskoj budućnosti imam plan obići Baskiju i Galiciju. Kada pričam o Španjolskoj, ne mogu se sjetiti ničega što mi se ne sviđa, međutim kada pričamo o Barceloni, ne sviđa mi se što neki dijelovi nisu sigurni po noći. Međutim, svi znamo koji su to dijelovi grada i jednostavno ne idemo tamo. Sviđa mi se što je grad na moru, koji ti pruža bezbroj mogućnosti, internacionalno okruženje, prekrasno vrijeme, fina hrana, dragi ljudi.

4. Misliš li da je selidba u Španjolsku dobra za mlade? Postoje li neke specijalne mogućnosti koje država nudi? 

Općenito, država ne nudi neke posebne mogućnosti, međutim smatram da je Španjolska, u mom slučaju, Barcelona dobro mjesto za mlade. Nudi općenito puno mogućnosti i na kraju, sve ovisi o nama samima koliko ćemo se uklopiti, što želimo i koliko ćemo gristi za nove prilike.

5. Je li se isplati život i posao u Španjolskoj? Može li se uštedjeti?

Svaki početak je težak. Mislim da je teško, ali ne nemoguće, na početku uštedjeti. Za svaki novi početak potrebno je neko vrijeme da se prilagodimo novim ljudima, novom načinu razmišljanja, okruženju itd. Važno je da imamo viziju, da se trudimo naučiti jezik i da svako iskustvo cijenimo i vidimo kao korak bliže našem cilju. Nakon skoro dvije godine, imam dobar posao i iz ove perspektive mogu reći da se može uštedjeti. Iako, sve ovisi o prioritetima, smatram da se u Barcelonu ne dođeš obogatiti, nego dođeš živjeti život.

6. Što ti je bilo najteže prilikom selidbe u Španjolsku i na početku tvog života tu? Što ti je predstavljalo najveći izazov?

Najiskrenije, najteže mi je bilo krenuti i reći „ok, idem, ma kud puklo“ i kada se napravi prvi korak, više ništa nije teško. Uvijek mi je bilo u glavi, Karla – nemaš šta za izgubiti, samo možeš dobiti, ako ti se ne svidi, uvijek možeš nazad u Hrvatsku.

7. Kako si se snašla sa Španjolskim jezikom, znaš li već neke riječi? Pričaju li Španjolci i Engleski ili slabo? Imaš li neke savjete kako brže i lakše naučiti Španjolski i preko čega?

Hvala telenovelama na satovima Španjolskog! U Barceloni ako ne želiš naučiti španjolski, ne moraš, jer skoro svi pričaju engleski, međutim u ostatku Španjolske nije takav slučaj. Prije mog drugog odlaska u Španjolsku, odlučila sam otići na brzi tečaj od 2 tjedna, samo kako bi poradila na gramatici, a nakon toga jezik sam učila usput. Gledala filmove na španjolskom, slušala glazbu, pokušavala sudjelovati u razgovoru sa svojim španjolskim prijateljima i sada mogu reći da mi jako dobro ide.

8. Koja je najveća lekcija koju si naučila živeći u inozemstvu?

Naučila sam puno o sebi, smatram da sam danas potpuno druga osoba. Shvatila sam da sve što se događa u našim životima događa se zbog nekog većeg cilja. Bitno je vjerovati u sebe. Svako novo iskustvo te oblikuje na drugačiji način, iz kojeg treba izvući ono najbolje.

9. Koja je najsmiješnija anegdota iz tvog života tu i selidbe u Španjolsku?

Uf, bilo je svega. Od bježanja policiji jer smo htjeli prošetati gradom za vrijeme pandemije, spavanju u autu na parkingu McDonald’s-a u Valenciji jer smo stigle prekasno na check-in pa nam nisu htjeli otvoriti apartman, ishitreni odlazak na Ibizu sa prvim brodom pa do spontanih plesova po ulicama Barcelone.

10. Koje su najveće kulturne razlike između Hrvatske i Španjolske, a koje sličnosti? Ima li nešto što nisi nikad vidjela u Hrvatskoj, a vidjela si zahvaljujući selidbi u Španjolsku? 

Jako smo slični, a opet potpuno drugačiji. Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje jer je moje društvo većinom nije iz Španjolske, već iz raznih dijelova svijeta. Ono što mi se čini da su Španjolci više opušteniji od nas, ako je to uopće moguće haha, i kad su blagdani, onda svi zajedno na veliko to slave. Cijeli grad postane jedno.

11. Koje ti je najdraže tradicionalno jelo i kakva je hrana generalno? Daj nam barem 5 naj Španjolskih jela i 3 vrste vina ili pića koje moramo probati.

Hrana je ukusna, ne znam što mi je draže. Volim sve sa morskim plodovima i ribom. Paella je poznato tradicionalno jelo koja je slična našem rižotu sa morskim plodovima. U Španjolskoj obavezno se moraju probati tapasi, mali zalogaji čija je ideja da se proba više toga i međusobno dijeli. Tako da obavezno se treba probati: Tortilla de patatas, Pulpo a la gallega – Hobotnica, gazpacho, gambas al ajillo, razni kroketi. Od pića se mora probati Vermouth i Sangria, od bijelog vina Viore, meni dragi Bach, Vinea, a od crnog vina Corpus del Muni. Iako, koje god vino da košta iznad 4 eura biti će jako dobre kvalitete, za 6 eura može se pronaći visokokvalitetno vino.

12. Kako bi opisala život u Barceloni? Što te tu možda i šokiralo, a što pozitivno iznenadilo u gradu? Mnogi kažu da je savršen grad za život. Je li to istina?

Moje prijateljice iz Hrvatske kažu da živim maturalac. Sve ovisi o pojedincu što traži, ali grad nudi sve za svakoga. Mislila sam da me nikada niti jedna zemlja neće toliko oduševiti da ću htjeti živjeti u njoj. Uvijek sam govorila da se ne vidim van Hrvatske i tu sam se prvi put uvjerila u onu izreku „Nikad ne reci nikad“.

13. Koji je najbolji savjet koji si dobila prije nego što si odselila? Koji bi savjet ti dala čitaocima koji se žele preseliti i zaroniti u avanturu zvanu selidba u Španjolsku?

Uživaj u svakom trenutku i budi svoja je savjet koji sam dobila, a ja bi još dodala – izađite iz svoje zone komfora jer tada se počinju događati najljepše stvari. Živite život punim plućima, sa najboljom mogućom namjernom prema sebi, ali i prema drugima.

14. Koliko je sigurna Barcelona npr. za hodanje noću, za žene solo putnice? Navodno da ima mnogo krađa.

Postoji neki dijelovi grada, odnosno ulice u koje ne treba ići noću, na turističkim dijelovima treba biti svjestan da ima mnogo „đeparoša“. Osobno, nikada nisam imala neugodno iskustvo, slobodno se krećem gradom u bilo koje doba dana ili noći.

15. I za kraj, koje su stvari tj. pet mjesta u Barceloni, a koje u Španjolskoj generalno koja bi svima preporučila da obavezno posjete i zašto? 

U Barceloni treba posjetiti:
 Plaza Espana
 Montjuic
 La Rambla
 La Boqueria
 Gotički dio grada
 Plaza Real
 Sagrada Familia
 Park Ciutadella
 El Born
 Plaza Cataluna
 Park Guell
 Tibidabo
 Bunkers Del Carmel


Izvan Barcelone, ali sat-dva sata vožnje)
 Montserrat
 Costa Brava (Calella, LLoret de Mar, Tossa de Mar)
 Girona
 Sitges
 Tarragona
 Tamarit
 Mont Rebei
Od ostalih gradova u Španjolskoj, treba vidjeti Madrid, Granada, Sevilla,
Malaga, Alicante, Cadiz, Valencia, Bilbao, San Sebastian

16. Tradicija neka je, s obzirom da ja obožavam činjenice, ako znaš ili imaš neki “fun fact” na umu o Španjolskoj da podijeliš sa nama. 

Fun fact – Kada se vidiš s prijateljima i kada upoznaješ nove ljude pristojno je poljubiti osobu. Rukovanje se smatra kao hladni način pozdrava i u principu ne prakticira se, osim u poslovnim situacijama. Međutim ako izlaziš sa svojim timom,
managerom na večeru, ili se dogovorite za piće pravilo ljubljena vrijedi.

Zanima te kakav je život u Nizozemskoj i Amsterdamu, u Singapuru, na Tajvanu, u Meksiku, na Islandu, u Brazilu, Vijetnamu, na Madagaskaru, u Panami ili u Tanzaniji?

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” submit_button_text=” Upiši e-mail adresu, preplati se besplatno pustolovni sadržaj svakog tjedna! ” custom_font_size=”16px” custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Karlu možete pratiti na Instagramu https://www.instagram.com/karlicaaa__/

Leave a Reply