KAKAV JE ZAPRAVO ŽIVOT U ČEŠKOJ TJ. PRAGU?

Table of Contents

U današnjem izdanju projekta HRVATI/BALKANCI U SVIJETU pričamo sa Ivanom, kuharom koji je rodom iz Splita. Ivan će nam ispričati sve što nas je ikad zanimalo o Pragu i Češkoj! Je li Češka dobra država za mlade, za studente i za generalno posao? Je li doista toliko jeftina? Jesu li Česi zaista hladni kao nacija? Koja su najbolja mjesta za posjetiti? I još štošta!

Lennon Wall u Pragu @kookylovestotravel


1. Pozdrav Ivane! Napiši u kratkim crtama nešto o sebi i svom zanimanju, hobijima…koja je tvoja priča o životu u Češkoj i koliko dugo tu živiš te u kojem si gradu?

Zovem se Ivan, imam 35 god i dolazim iz Splita. Inače živim u Pragu. Po zanimanju sam kuhar, a hobi mi je pjevanje i slušanje glazbe. U Českoj sam od 2012. i ostajem do danas uz povremeno odlaženje u Hrvatsku i druge države. Najviše me veže posao ovdje.

2. Što ti se najviše sviđa u Češkoj, a što ti se nikako ne sviđa?

Česka je hladnija zemlja za razliku od Dalmacije. Zima traje duže i snijeg može negdje pasti u drugom ili trećem mjesecu. To mi se baš ne sviđa ali sam navikao. Sviđa mi se ekonomija koja je bolja nego u Hrvatskoj.

3. Koje su najveće razlike života u Češkoj u odnosu na život na Balkanu, a koje sličnosti?

Razlike života u Českoj i Hrvatskoj su te što je ovdje bolja poslovna, studentska mogućnost. Jeftinije je nego kod nas. Nekako mi se čini da je sve lakše nego kod nas.

4. Priča li lokalno stanovništvo u Pragu i Češkoj i Engleskim jezikom ili ne? Je li se teško sporazumjeti?

Česi ne vole baš da pričaju strane jezike doma, ali osnove engleskoga jezika zna većina ljudi. Više vole kada vi pričate Češki jezik.

5. Kakve su cijene? Možeš li navesti neke primjere cijena npr. piva, hrane, smještaja, javnog prijevoza, taksija i slično. Postoje li neki načini na koje bi se moglo uštedjeti novca u Češkoj kao stanovnik i kao turist?

Cijene su prilicno ok naspram onima u Hrvatskoj. Meni se čini da je sve jeftinije. Od hrane i pića bi izdvojio npr. pivo koje se kreće od 15-25 koruna tj. od 4 do 8kuna, kruh 20-30kruna 6-10kuna. Stan ja plaćam mjesečno 6000 koruna tj. 2000 kuna.

6. Imaju li Česi neke običaje, neku tradiciju koju baš poštuju? Po čemu su posebni?

Česi su Slavanski narod i imaju tradicije kao većina Slavanskih naroda. Možda bi izdvojio Sv. Vaclava patrona Česke države. Tada je držani praznik. Rekao bi da su posebni po pivi. Imaju jako dobro i priznato pivo. Proizvodači su automobila Škoda.

7. Kako doživljavaš Čehe u usporedbi sa Balkancima, ako se uopće možeš tako izraziti 🙂

Česi su u odnosu na Balkance dosta hladniji narod i nisu toliko prijateljski raspoloženi kao Balkanci.

8. Koja je najsmiješnija ili najluđa anegdota iz tvog života u Češkoj? 🙂

Pa jedno vrijeme sam živo na predjelu Šumava gdje obitava zimi mnogo snijega. Jedan dan je napadalo toliko snijega da nisam mogao otvoriti vrata od kućnog praga i otići na posao.

9. Navodno je Češka odlična za studente. Misliš li da je Češka dobra država i za migrante, mlade ljude, da nudi uvjete za kvalitetan život i posao? Postoje li neke posebne pogodnosti ili uvjeti koji olakšavaju život?

Česka je dobra za studente, ali za imigrante nisam bas siguran. Ekonomski da, ali Češi nisu baš otvorene ruke prema strancima. Strancu je teško, pogotovo na početku da se izbori za svoje interese. U Českoj se može pristojno živjeti. Moraš biti recimo to laički malo lukav 😉.

Za posebne pogodnosti za strance ne znam iz razloga što ja imam Česko državljanstvo. Rekao bih da se ovdje lakše zaposlite, pa negdje je i veća plaća i jeftinije je naspram Hrvatskoj.

10. Jesi li upoznao još Hrvata koji žive u Pragu ili ljude iz zemalja bivše Jugoslavije?

Upoznao sam još bar desetak Hrvata. Susreo sam se tu s ljudima iz Makedonije, Bosne, Srbije, Albanije, Bugarske, Ukrajine, Slovačke. Ima naroda sa svake strane svijeta i Amerike, Afrike, Azije i Australije

12. Kakve aktivnosti bi preporučio da se obavezno urade prilikom posjete Pragu?

Preporučio bi da se razgleda stari i noví dio grada, posjete razna kulturna događanja kao npr. brojni muzeje, kina, kazališta.

11. Koje ti je najdraže tradicionalno jelo i kakva je hrana generalno? Meni se hrana nikako nije svidjela, a tebi?

Najdraze Česko jelo mi je knedlo, vepro, zeli (to je jedno jelo). Svinjetina, knedlí, kupus… Česka hrana je malo masnija i kaloričnija nego što sam ja navikao. Inače nije generalno loša, ali ima nekih jela na koje mi nismo navikli.

13. Postoje li neki savjet koji bi dao svima koji žele posjetiti Češku ili preseliti u Češku; što bi trebali znati i na što bi trebali pripaziti?

Pa rekao bi da je Česka sigurna zemlja, ali turisti bi trebali pripaziti kada mjenjaju novac.

14. I za kraj, koje su stvari tj. barem pet mjesta u državi ili u gradu u kojem živiš koja bi svima preporučio da obavezno posjete?

Pa trebali bi pri posjeti Češkoj i Pragu posjetiti:

  • grad Češki Krumlov
  • Češki Raj
  • Praha (Prag gneralno)
  • Šumava
  • Kutna Hora

15. Zanimljivost o Pragu

U Pragu možete vidjeti drugu na svijetu najružniju zgradu i otići u spa napravljen od pivi koja pruža razne benefite za kožu!

Ukoliko želite dodatno kontaktirati Ivana i postaviti mu pitanja o Pragu ili se povezati, možete ga pronać preko njegovog Facebook profila. https://www.facebook.com/ivan.m.jakus

Zanima te kakav je život u Nizozemskoj i Amsterdamu, na Islandu, u Škotskoj, na Madagaskaru ili u Tanzaniji?

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” submit_button_text=”Upiši svoju email adresu i čitaj nove
članke – BESPLATNO!
” custom_font_size=”16″ custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

CBD Hemp oil



Leave a Reply