Selidba na Madagaskar: Kakav je život na Madagaskaru? Četvrtoj po veličini otočnoj državi u svijetu, raju za ljubitelje voća te mjesto nevjerojatne flore i faune.

Drugi dio intervju-a o selibi i životu na Madagaskar. Nastavljamo priču sa Ramajanom, inteligentnom djevojkom, ženom i mamom iz Bosne koja trenutno živi u raju Madagaskara! Čitajte dalje kako biste saznali sve o nevjerojatnim običajima, vjerovanjima, flori i fauni te još koječemu sa ove egzotične, afričke države!
Ukoliko niste pročitali prvi dio članka – Selidba i život na Madagaskaru

Ako vas zanima život u inozemstvu, čitajte i sve o selidbi u mnoge druge svjetske države u kategoriji HRVATI/BALKANCI U SVIJETU.

9. Kakva je kultura ljudi, postoje li neki svakodnevni običaji ili na određene dane koji se poštuju?

Itekako! Madagaskar je zemlja običaja, a možete čuti i naziv “ostrvo predaka”. Ono što je karakteristično za njihovu kulturu je da mrtvi (preci) kontrolišu život. Prije nego što bilo šta urade, Malgaši se prvo zapitaju da li bi se njihovi preci složili s tim. To je prisutno na svim nivoima, od najsiromašnijih do najbogatijih, od nepismenih do visoko obrazovanih ljudi.

To je jedan od razloga zbog kojeg Madagaskar ne napreduje koliko bi mogao. Na primjer, uzgoj riže se radi još uvijek po starinjskim tradicionalnim metodama njihovih predaka, iako bi mogli biti mnogo efikasniji i produktivniji, oni ne prihvataju unapređenja, moderne metode ili pomagala, jer smatraju da moraju raditi isključivo na način na koji su i njihovi preci to radili.

Ko god dođe na Madagaskar, prije ili kasnije će se susresti sa nečim što se zove “Fady”. To su tabui koji ustvari predstavljaju zabrane ili označavaju nešto sveto. Fady su zabrane od strane predaka i apsolutno i bez izuzetka se moraju poštivati.

Navest ću vam par primjera fady-ja s kojim smo se susretali: na jednom ostrvu na istoku zemlje gdje smo htjeli ići na ekskurziju tabu je bio ići utorkom i četvrtkom, zatim obući nešto crveno i nositi obuću; u jednom prirodnom bazenu okruženim vodopadom fady je bilo mokriti u vodi; na jednom ostrvu nam je vlasnik hotela na mapi označio tabu mjesta gdje je stajanje i zadržavanje zabranjeno jer su ta mjesta proglašena svetim.

Tu dolazimo do drugog oblika fady-ja koji označava da je nešto sveto. Na sjeveru zemlje smo posjetili jedno ostrvo gdje su lemuri sveti, dakle nije dozvoljeno loviti ili jesti ih; zatim smo posjetili jedno sveto banijanovo drvo gdje smo morali obući posebnu tradicionalnu odjeću kako bismo obišli ovo gigantsko drvo, pa sveto baobab drvo gdje smo morali skinuti obuću da bismo mu prišli.

A girl in Madagascar traditional clothes
Ramajana u narodnoj nošnji u posjeti banijanovom drvetu

10. Koja je najsmiješnija ili najluđa anegdota iz tvog života na Madagaskaru? 🙂

Moja najluđa anegdota sa Madagaskara je momenat kada sam upoznala pravu pravcatu princezu. To je bilo na jednoj privatnoj zabavi u jednom kraljevskom parku gdje je domaćin na iznenađenje svih prisutnih najavio princezu. Nekoliko dana prije ovog događaja Francuska je Madagaskaru vratila krunu kraljice Ranavalona III, kraljice Madagaskara u 19. stoljeću čija kruna je do tada bila u posjedu jednog muzeja u Francuskoj.

I tako je princeza ušla u tu prostoriju, na veliko iznenađenje svih nas. Ostala sam bez teksta, ustvari nisam ni znala da postoji princeza. Došla je u jednostavnoj tradicionalnoj odjeći, bila je veoma ljubazna i čak se i slikala sa nama, a mnogo je ličila na posljednju kraljicu Madagaskara.

Madagascar prinncess
Princeza Fenosoa Ralandison Ratsimamanga


11. Navodno je Madagaskar zemlja za avanturiste. Slažeš li se s time i zašto?

Apsolutno se slažem s tim, a dat ću vam deset primjera zbog čega je Madagaskar zemlja avantura:

1. Za obilazak Madagaskara ćete provesti jako puno vremena u vožnji po neasfaltiranim zemljanim ili pješčanim putevima – kad kažem jako puno vremena, znači da se do određenog cilja nećete voziti samo satima nego danima;

2. Satima ćete se voziti po ogromnim rupama od kojih će vam pozliti;

3. Vozit ćete se kroz rijeke umjesto preko mostova kojih nema uvijek;

4. Vozit ćete se u pirogi, lokalnom drvenom čamcu bez motora, jedva dovoljne širine da možete sjesti na komadić daske i bez ikakve drške;

5. Spavat ćete u vrlo skromnim drvenim bungalovima, bez staklenih prozora i otvorenih sa svih strana, bez tople vode ili vode uopšte, gdje se nekada morate tuširati polijevanjem vode iz lončića i kante, te bez cjelodnevne struje koja se u nekim mjestima generiše isključivo putem agregata ili solarnih panela, a ponekad nećete imati domet za internet ni za pozive;

6. Poželjno je da volite i raznorazne insekte koji vole da ulaze u bungalove ili vas ubodu, ujedu ili vam popiju krvi dok pješačite tropskim šumama;

7. Tokom vožnje tuk tukom, taksijem, pa čak i čamcem može vam se desiti da jednostavno nestane goriva;

8. Ni avionom nećete biti pošteđeni neugodnosti, pošto lokalna avio kompanija zna otkazati ili promijeniti vrijeme leta u zadnji tren ili vas obavijestiti u 3 sata ujutro;

9. Neka mjesta je moguće posjetiti samo ako ste spremni kampovati nekoliko dana jer nema ni hotela niti ičega drugog u blizini;

10. Ako dođete u kišnoj sezoni može se desiti da morate promijeniti plan jer bujice vode jednostavno odnesu i unište kompletan dio puta.

The roads on Madagascar
Ceste unutar zemlje

Naravno, to ne znači da će vam se sve ovo istovremeno dogoditi, mada je i to moguće, ali morate biti spremni na neke od ovih situacija.

Na Madagaskar se ne dolazi zbog komforta i odmora u savršenom rezortu gdje ćete brčkati noge cijeli dan u bazenu. Za takvu vrstu odmora je bolje otići na Karibe, Maledive ili Sejšele. Ali umjesto hotela sa zvjezdicama, na Madagaskaru će vas dočekati priroda sa deset, a ne pet zvjezdica i jedno originalno i nesvakidašnje iskustvo.

12. Postoje li neke egzotične životinje i biljke koje bi posebno istaknula, a koje nikada nisi vidjela osim na Madagaskaru?

Madagaskar je prirodni raj na svijetu. To ne čudi kada saznate da je se Madagaskar od kopnene mase odvojio prije 88 miliona godina pa je se u takvoj izolaciji razvio vlastiti ekosistem kakvog nema nigdje na svijetu, stvarajući time savršen prostor za evoluciju jedinstvenih biljnih i životinjskih vrsta.

Rezultat te izolacije danas je postojanje 90% biljnih i životinjskih vrsta kojih nema nigdje drugo na svijetu. Madagaskar spada u jednu od 17 zemalja na svijetu sa “mega biodiverzitetom”, tako da skoro sve što vidite u ovoj zemlji je autentično i endemsko.

To vam je egzotika iz snova i čudo od prirode, od prašume do čudnovate bodljikave šume, mangrova, savana, stepa, kanjona kao u Americi, pustinje i dina spojenih sa plažom, rijeka, jezera, močvara, planinskih ekosistema, petog najvećeg koraljnog grebena na svijetu, 5000 km obale u toplom Indijskom okeanu koji okružuje kompletno ostrvo, zatim lemura, baobaba, kit ajkule i mnogih drugih čuda.

Od životinja bih istakla čuvene lemure koji imaju samo jedan dom u svijetu, a to je Madagaskar. Lemuri su primati i ima ih preko 100 vrsta. Ove vrste su rasprostranjene po cijeloj zemlji, tako da neke možete vidjeti samo na jugu, neke na istoku, druge na zapadu i treće na sjeveru ili u centralnim dijelovima zemlje.

Mogu slobodno reći da gdje god da se nađete na Madagaskaru, imat ćete priliku vidjeti lemure u blizini, ima ih zaista posvuda. Neke vrste u turističkim mjestima su pripitomljene, recimo crno-bijeli ruffed lemur ili crni lemur, koji vam može skočiti i na glavu, dok je recimo najprepoznatljiviji “Prstenorepi lemur” (Ring-tailed lemur) poput onog iz famoznog crtanog filma “Madagaskar”.

Lemuri Nosy Komba on Madagascar
Lemuri Nosy KombaU realnosti jedan od najdivljijih i nije dozvoljeno dirati ih niti će oni skočiti na vas, obično ih samo posmatrate iz daljine. Za njih je karakteristično da svaki ima tačno 13 crno-bijelih prstenova na repu. Najmanji lemur “Pigmejski mišji lemur” dugačak je oko 14 cm i težak 30 grama i noćna je životinja, a najveći lemur “Indri Indri” dugačak je do 90 cm i težak do 10 kg i ima fascinantne zelene oči.

Lemuri-Ring tailed lemuri
Lemuri-Ring tailed lemuri

Najčudnija životinja je fossa, također endemska, grabežljivac bizarnog izgleda kombinacije mačke i psa, izrazito dugačkog repa. To je najveći i najopasniji predator koji lovi lemure a opasan je i za ljude, živi u šumama a kažu da dnevno pređe i preko 20 km i nije ga jednostavno vidjeti.  

Najfascinantnija životinja koju sam imala priliku vidjeti su ustvari dva gecko guštera pod imenom “Mossy leaf-tailed gecko” i “Satanic leaf-tailed gecko” koji su apsolutni majstori kamuflaže. Stajala sam pored njih nekoliko minuta, vodič mi je pokazivao ali ništa nisam vidjela.

Ovaj prvi gušter se stopi sa korom drveta i preko dana spava okrenut glavom prema dolje i izgleda kao kora drveta, dok ovaj drugi sotonski listopisni gecko se prerušava u opalo lišće, izgleda jako čudno a može da se preruši u crvenkastu boju kada mu i oči budu crvene što mu daje pomalo đavolski izgled.

Mossy leaf-tailed gecko animal in Madagascar on the tree
Mossy leaf tailed gecko-izgleda kao kora drveta

Najimpresivnije drvo koje sam ikada u životu vidjela je baobab. Od 8 vrsta u svijetu, 6 ih postoji samo ovdje. Na zapadu Madagaskara se nalazi famozna aleja baobaba gdje je dvadesetak divovskih baobab stabala visine tridesetak metara poredano u jednu aleju. To drvo izgleda kao da raste naopako, kao da mu korijenje raste na vrhu.

Vrlo interesantno drvo koje me je očaralo zove se “Octopus tree”, endemično je i raste u bodljikavoj šumi na jugo-zapadu zemlje. Ono liči na kaktus, a ima izgled hobotnice sa bodljikama čiji vrhovi uvijek pokazuju prema jugu, pa se stoga često naziva i drvo kompasa.

Octopus tree on Madagascar and a girl
Octopus tree

Interesantno je još u vezi ove teme spomenuti sljedeće:

 • preko polovina svih kameleona u svijetu nalazi se na Madagaskaru
 • na Madagaskaru postoji preko 1000 vrsta orhideja od čega je 90% endemsko
 • nacionalni simbol Madagaskara je “Ravenala” ili “Traveller’s Palm”, u prevodu Putničko stablo – izvorno je stablo sa Madagaskara gdje jedino prirodno raste, mada se sada sadi i u drugim zemljama. To stablo čuva zalihe kišne vode koja može biti spas putnicima koji se nađu u nevolji, odatle i naziv.
 • Zebu, također, jedan od simbola zemlje, vrsta je stoke (nalik kravi) koja je sveta i koja predstavlja kult na Madagaskaru. Zebu prati svog vlasnika od rođenja do smrti i koliko zebua posjeduješ toliko si bogat, jer bogatstvo se ne mjeri posjedovanjem kola ili nekretnina, nego posjedovanjem zebua.
 • Preko 90% izvorne šume koja je prekrivala Madagaskar je nestalo
Gejzir na Madagaskaru
Gejzir

13. Koji bi savjet ti dala čitaocima koji se žele preseliti na Madagaskar, a koji onima koji žele doći nakratko kao turisti?

Svakom bih preporučila da bar jednom u životu posjeti Madagaskar. Madagaskar ne nazivaju bez razloga “Osmi kontinent”, ova zemlja je toliko posebna, raznovrsna i autentična da bi mogla da bude zaseban kontinent. Nemojte biti obeshrabreni činjenicom da je daleko i da je komplikovano putovati i kretati se unutar zemlje, jer vjerujte da je baš iz tog razloga tako očuvana, netaknuta te sačuvana od masovnog turizma.

Nikada se nećete gurati sa drugim turistima kao u drugim zemljama, jer Madagaskar posjeti samo oko 250 000 turista godišnje. Također, Madagaskar je relativno sigurna zemlja za pojam Afrike i ne morate se bojati za sigurnost. Ljudi jesu siromašni i može se desiti da vam u glavnom gradu prilikom šetnje neko ukrade nešto, ali većeg kriminala od toga skoro da nema.

Savjetujem vam da ispod dvije do tri sedmice nikako ne dolazite na Madagaskar, a ako baš hoćete da obiđete dosta toga onda trebate doći minimalno na mjesec dana. Jer kao što sam rekla, Madagaskar je avantura, ostrvo je ogromno (skoro veličine Francuske) i putuje se jako sporo i dugo, bit ćete umorni u želji da vidite što više i nećete moći uživati.

Nosy Sakatia
Nosy Sakatia

Jednim dolaskom nije moguće obići i Aleju baobaba na zapadu, i Nosy Be na sjeveru i Sainte Marie na istoku i Isalo na jugu, morate se unaprijed opredijeliti koji dio zemlje želite obići ili jednostavno ostati malo duže. 

Ono što kao turista morate znati prilikom planiranja odmora na Madagaskaru je da se na Madagaskaru udaljenost ne mjeri kilometrima nego vremenom. Na primjer, tokom planiranja putovanja ne možete računati da je neko mjesto udaljeno 100 km i izračunati koliko vam u Evropi treba vremena da pređete tu distancu, jer na Madagaskaru vam za 100 km nekad treba 3 sata, a nekad i 10 do 15 sati vožnje.

Također, ne možete uzeti kartu pred sebe i sami procijeniti da, na primjer, možete od glavnog grada putovati do sjevera do mora, jer na Madagaskaru se ne podrazumijeva da postoji uvijek cesta, a i ako postoji, ne znate kakvo je stanje te ceste pa ćete možda provesti 2 dana umjesto 5 sati vožnje. Mnogi turisti potcijene tu činjenicu i ne uspiju obići ni polovinu onoga što su predvidjeli pa se vrate tužni.

Budući da je Madagaskar veliko ostrvo, čak i ne osjećaš da živiš na ostrvu, klima nije ista tokom godine na istoku, zapadu, sjeveru i jugu. Da biste imali pravi doživljaj, morate doći u odgovarajućoj sezoni. Kad odlučite koju stranu zemlje želite posjetiti provjerite u kojim mjesecima se preporučuje.

Ako bih morala generalizirati za cijelu zemlju, rekla bih izbjegavajte doći između januara i februara u sezoni kiše i ciklona, ne zato što vam može smetati kiša, ona svakako ne pada cijeli dan, nego zato što su mnoge ceste tada neprohodne i nepristupačne pa mnoga mjesta nećete moći obići jer su odsječena u tom periodu.

Iz perspektive nekoga ko živi ovdje, po meni najljepši period za putovanja na Madagaskaru su između Septembra i Decembra i Aprila i Maja.

Za život na Madagaskaru ipak treba malo više hrabrosti, pogotovo ako niste iz francuskog govornog područja ili ne govorite francuski. U suprotom, ima jako puno prilika za biznis, mnogi su od hobija napravili unosan biznis i odlučili se da ostanu. A oni koji ostanu, ne žele više nikada otići.

14. I za kraj, koje su stvari tj. pet mjesta u državi u kojoj si živjela koja bi svima preporučila da obavezno posjete? 

Još uvijek ne živim dovoljno dugo u ovoj zemlji da bih je cijelu obišla. Ima još jako jako puno interesantnih i prelijepih mjesta na Madagaskaru koja želim otkriti u narednom periodu. Stoga, u ovom trenutku mogu preporučiti ona mjesta na kojima sam do sada bila a koja je vrijedno vidjeti:

Nosy Be

Nosy Iranja

Arhipelag Nosy Be nalazi se na sjevero-zapadu i najrazvijenija i najskuplja je turistička destinacija na Madagaskaru. Zove se i ostrvo parfema zbog uzgoja vanilije, cimeta, kafe, brojnih začina a naročito zbog božanstvenog mirisa ylang ylang (čita se ilang ilang) cvijeta čije plantaže se protežu duž cijelog ostrva, a od kojeg se prave eterična ulja i parfemi među kojima i najpoznatiji parfem na svijetu “Chanel No 5”.

Preporuke za Nosy Be:

Nosy Be-Banijanovo drvo na Madagaskaru
Nosy Be-Banijanovo drvo

Plaže na samom ostrvu Nosy Be su solidne i lijepe, ali to nisu plaže sa bijelim pijeskom. Morate ići na ekskurzije na okolna ostrva za rajske plaže

Nosy Iranja – ako možete birati samo jedno mjesto, neka to bude ovo. Ovo mjesto nazivaju Maledivima Madagaskara zbog neopisive ljepote bijelog pijeska gdje su dva mala otočića povezana pješčanom stazom dugom 2 km za vrijeme oseke, a za vrijeme plime otoci se razdvajaju i ta staza nestaje pod morem unutar lagune sa najčistijom kristalno bijelom vodom koju sam ikada vidjela u životu te milion nijansi tirkizno-plave boje mora, sa tropskom šumom u pozadini

Nosy Komba – ako želite da vidite lemure u tropskoj šumi u svom priorodnom okruženju i da se slikate s njima dok vam skaču na glavu, zatim velike kornjače, zmije, guštere i druge zanimljive životinje, stabla vanilije, ananasa, jackfruit, manga i drugog tropskog voća, prolazeći kroz autentično selo pored lokalnih kućica ispred kojih ljudi kuhaju, čiste rižu, prodaju povrće i voće, gdje zanatlije prave suvenire, onda posjetite egzotično ostrvo Nosy Komba na kojem nema ni struje ni automobila

Nosy Sakatia i Nosy Tanikely – dva ostrva za snorkeling i scuba diving gdje možete ići na ekskurzije da vidite prelijepe koralje, džinovske morske kornjače od 2 metra, delfine, mante i jednog od rijetkih morskih pasa “kit ajkulu” (Whale shark) koji je najveća riba na svijetu i potpuno bezopasna za ljude. Plaže na tim ostrvima su također prelijepe sa bijelim pijeskom i tirkizno-plavim morem.

Sainte Marie

Sainte Marie je malo, autentično, uspavano tropsko ostrvo na sjevero-istoku Madagaskara. Po bujnom zelenilu i tropskoj šumi podsjeća na Bali, a po bijelim zaobljenim plažama, kristalno čistim tirkizno-plavim morem sa kokosovim palmama savijenim nad samim morem podsjeća na Karibe. Ovo ostrvo je puno historije, budući da je nekada bilo centar gusarstva u Indijskom okeanu gdje se sada nalazi jedino gusarsko groblje na svijetu, a čiji potomci još uvijek žive na ostrvu. Sainte Marie je tropsko ostrvo, pa samim time tropska kiša pada tokom cijele godine.

Sainte Marie prirodni bazeni

Preporuke za Sainte Marie:

ostrvo se sastoji od glavnog ostrva Sainte Marie i puno manjeg ostrva Ile aux Nattes koji su međusobno odvojeni sa samo 400 m. Na oba ostrva su plaže prelijepe, ali su na Ile aux Nattes plaže kao iz turističkog kataloga.

nemojte otići a da ne posjetite “Ilots au sable” tzv. sićušna ostrva pijeska, mjesto koje je po meni ultimativni raj na zemlji. Četiri pješčana spruda (sandbanks) jedan za drugim usred okeana u prelijepoj laguni, vrlo su uski svega možda 5 metara širine, na kojima se ne nalazi ništa drugo osim pijeska i ptica.

rentajte skuter ili quad i vozite se od najjužnije tačke do samog sjevera Sainte Marie prolazeći kroz nevjerovatno zelenilo tropske šume i očaravajuću prirodu duž cijelog ostrva, kako biste stigli do prirodnih bazena stvorenih od jakih okeanskih valova koji zapljuskuju ogromne crne stijene u moru. Taj prizor između crnih stijena u moru, plave boje okeana i bijelog pijeska je nestvaran i imate dojam da ste stigli na sami kraj svijeta.

po čemu je, ustvari, Sainte Marie najviše poznat su Grbavi kitovi (Humpback whales) koji između jula i septembra migriraju s Antarktika zbog razmnožavanja i prolaze ovom obalom. Ovo je ujedno i najčešći razlog zbog kojeg turisti posjećuju ovo divno ostrvo

Sainte Marie
Sainte Marie

Aleja baobaba

Veliki broj ljudi na Madagaskar dođe da bi vidio aleju baobaba. Morondava je grad na zapadnoj obali Madagaskara i glavna je stanica ukoliko želite posjetiti mjesto sa najljepšom panoramom: Aleju baobaba. Ovu legendarnu aveniju neki opisuju i kao jednu od najljepših ulica u Africi. Zadivljujuće je stajati među dvadesetak divovskih, neobičnih stabala visine do 30 metara poredanih u jednu aleju i gledati savršen zalazak sunca.

Aleja baobaba

U toj regiji ćete naići na razne vrste baobab drveća, od patuljastih, u obliku flaše, debelih, čudnih, svetih, blizanaca, zaljubljenih itd. Ukoliko ste već u posjeti ovoj regiji, ono što obavezno trebate vidjeti je “Kamena šuma” (Tsingy de Bemaraha) koja je dio UNESCO-ve svjetske kulturne baštine.

Sama riječ “tsingy” u prevodu znači “mjesto gdje ne možeš hodati bos” pošto se kamena šuma sastoji od šiljatih stijena koje su oštre kao nož. Uz pomoć vodiča se možete popeti na ove stijene za koje kažu da je najljepše geološko nalazište na svijetu koje ostavlja bez daha.

Preporuke:

 • u suhoj sezoni baobab drveće nema lišće i tad izgleda kao drvo koje raste naopačke, a u kišnoj sezoni ima lišće, tako da je prizor malo drugačiji  
 • tsingy je moguće posjetiti samo tokom nekoliko mjeseci u suhoj sezoni
 • iako je Morondava grad na moru, ovo nije najljepše mjesto za kupanje i plažu

Belo sur mer

Belo sur mer se nalazi južno od Morondave na jugo-zapadu zemlje. Ukoliko dolazite do Aleje baobaba i želite usput vidjeti prelijepe plaže, onda vam savjetujem da odvojite nekoliko dana i posjetite Belo sur mer. To je malo ribarsko selo udaljeno otprilike 3 sata (vožnje džipom ili čamcem) od Morondave, gdje imate osjećaj da je vrijeme stalo.

Tu su plaže rajske, beskrajne, sa bijelim pijeskom, pješčanim sprudovima na sve strane, gdje zbog izražene morske mijene plaža poprima oblik pustinje tokom nekoliko sati dnevno i gdje ćete gdje god krenete biti sami, jer turisti ovdje rijetko zalutaju, a kad zalutaju ne žele otići.

Ovo područje Madagaskara je izrazito suho, pa su plaže “gole” bez palmi, sa tek ponešto suhe vegetacije u pozadini.

Belo sur mer-Menaky
Belo sur mer-Menaky

Preporuke za Belo sur Mer i okolinu:

Isključivo u suhoj sezoni je moguće iz Morondave doći kompnenim putem do Belo sur mer, u kišnoj sezoni jedini prevoz je moguć čamcem. Toplo preporučujem ići kompnenim putem, ne iz sigurnosnih razloga, nego zbog nevjerovatno lijepog pejzaža

 • posjetite Menaky zaljev za plažu koja ostavlja bez daha – laguna sa pješčanim sprudovima, bijelim pijeskom, suhom šumom u pozadini, drvećem mangrova koje za vrijeme oseke izgleda kao iz nekog naučno-fantastičnog filma i kristalno čistom vodom mora
 • koraljno ostrvo je, također, kao utopija, ostrvce pijeska u okeanu okruženo koraljima, nekih sat i po vožnje čamcem od sela, na kojem nema ništa osim mrtvih koralja koje more nanosi na taj pijesak i daje tom mjestu pomalo izgled kao na mjesecu
 • Kirindi Mite je nacionalni park otprilike sat vremena udaljenosti, gdje sa jedne strane parka možete šetati baobab šumom i imati piknik okruženi baobab drvećem, a sa druge strane parka čamcem se dolazi do “Robinzon Kruso” tipa potpuno puste plaže odakle se direktno penjete po dinama u polu-pustinji, prolazeći pored endemskih stabljika hobotnice (Octopus tree) nalik na kaktuse i dolazite do jezera gdje u sezoni možete vidjeti razne endemske ptice i flamingose
 • Najveća polja solane (salines of Antsira) Madagaskara se, također, nalaze u blizini, fascinantno ih je obići jer izgledaju kao slana pustinja. Ovo područje je također bogato mangrovama koje možete posjetiti čamcem

Andasibe

Andasibe prašuma
Andasibe prašuma

Andasibe je mjesto udaljeno 3 sata istočno od glavnog grada gdje se nalazi Andasibe-Mantadia nacionalni park. Ako želite avanturu kroz prašumu, da doživite pravu prirodnu egzotiku sa svojevrsnim biljkama i životinjama sa Madagaskara, onda posjetite ovaj park.

Ovo mjesto je dom 14 dnevnih i noćnih vrsta lemura, među kojima je i legendarni i najveći lemur Indri Indri, te misteriozni Aye Aye lemur, zatim ima kameleona, krokodila, preko 100 vrsta ptica i neobičnih guštera koji ostavljaju u čudu, te mnogih drugih svojevrsnih insekata i preko 100 vrsta orhideja.

Andasibe prašuma
Andasibe prašuma

15. Tradicija neka je (s obzirom da ja obožavam činjenice) ako znaš ili imaš neki “fun fact” na umu o Madagaskaru da podijeliš sa nama. 

Najneobičnija tradicija za koju sam ikada čula zove se “Famadihana” ili u prevodu tradicija prevrtanja kostiju. Ova “jeziva” tradicija podrazumijeva da familija svakih 7 godina otvara grobnicu i iskopava kosti mrtvih članova porodice kako bi promijenila prekrivač kojim je prekriveno tijelo. Taj ritual je popraćen velikim slavljem, igrom, muzikom i velikim brojem zvanica.

Veza Malgaša sa mrtvima je posebna, jer smatraju da oni i dalje žive samo u drugačijem obliku i služe kao posrednici između živih i božanstava. Ovaj obred se obavlja u čast pokojnim članovima porodice. Karakterističan je za regiju centralne visoravni u sklopu koje je i glavni grad, a gdje ćete rijetko vidjeti uređeno groblje, jer se ogromne kamene grobnice prave direktno pored kuće ili ceste.

Pejzaži Madagaskara
Pejzaži Madagaskara

Usko povezana sa ovim ritualom je i činjenica da na Madagaskaru još uvijek postoji kuga od koje svake godine umire veliki broj ljudi. Međutim, običaji su ljudima daleko važniji i ne mogu ih se odreći pa čak i po cijenu života i postojanja kuge.

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” submit_button_text=”Upiši e-mail adresu i dobij notifikaciju čim izađe novi članak!” custom_font_size=”16″ custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Još nekoliko zanimljivih činjenica o Madagaskaru:

 • Madagaskar je četvrto po veličini najveće ostrvo na svijetu
 • domoroci, pogotovo u centralnoj regiji, nose zimske jakne i kape čak i na 30 stepeni
 • na Madagaskaru ne postoji niti jedna otrovna životinja 
 • ne postoje semafori
 • moto na Madagaskaru je “mora mora” što znači “polako polako” – ljudi nikada ni u čemu ne žure i ništa ih ne može iznervirati
 • samo 18% cesta je asfaltirano u zemlji u kojoj živi 27 miliona stanovnika
 • na Madagaskaru postoji oko 50 vrsta banana
 • grejpfrut raste čak u veličini lubenice
 • kameleoni, zeleni gecko gušteri, endemske ptice i drugi endemski insekti su svakodnevna pojava u našoj kućnoj bašti

Fun fact: na odmoru smo iznajmili skuter motor i u toku puta sam opekla nogu od vruć auspuh. Usput smo sasvim slučajno vidjeli neki zdravstveni centar, pa sam odlučila da uđem i zatražim pomoć. Centar je bio nov, čist i uredan (napravljen od neke donacije), na putu gdje nema ništa osim ceste, tropske šume i poneke kuće.

Tretirali su mi opekotinu i stavili flaster, te mi još dali za ponijeti. Bila sam zapanjena kada mi je čovjek rekao da sve to košta 1500 Ar, što je otprilike 0,35 €! Zamislite državu gdje ovakva usluga košta 35 centi, a to je bila još i cijena za strance, naprosto nevjerovatno.

Ukoliko vas zanimaju dodatne priče i slike o tome kako se živi na Madagaskaru, Ramajanu možete pratiti putem Instagrama pod imenom: bosnian_girl_in_madagascar

Do you like how my website looks like? Get yourself the same hosting as I have – get cheap and fast Siteground hosting!

Knjige/vodiči o Madagaskaru

Leave a Reply