Sve o životu u Norveškoj – Saznajte kakav je život u Skandinaviji i kako je prošla selidba u Norvešku. Perspektivna žena iz Srbije nam priča svoju priču!

Table of Contents

Koliko zapravo znamo o Norveškoj? Kako se živi u ovoj državi? Koje su to stavke koje karakteriziraju Norvežane? Kakva je hrana u Norveškoj, je li skupa i koja su to mjesta koja ne biste smjeli zaobići u ovoj zemlji? U današnjem izdanju projekta HRVATI/BALKANCI U SVIJETU donosimo vam priču iz daleke i zanimljive Norveške!

1. Pozdrav Bojana, kako si? Hajde nam napiši nešto o sebi!

Pozdrav iz Norveške, zemlje fjordova.
Moje ime je Bojana. Po zanimanju sam farmaceut ali volim da putujem i istražujem kako Norvešku, tako i druge zemlje. U slobodno vreme volim da pišem blog, snimam videe za YT i vodim Instagrama i Facebook profil pod nazivom Bojana hedonista.

2. Na koji način i zašto si se odlučila preseliti u Norvešku? Zašto baš Norveška i jesi li razmatrala i neku drugu državu?

Odlučila sam da se preselim u Norvešku u potraži za boljim životom, većom platom o više slobodnog vremena kako bih mogla da putujem. A zašto baš Norveška? Jer je Moje zanimanje ovde deficitarno.

3. Koliko si dugo u Norveškoj, u kojem gradu i na što ti se bilo najteže naviknuti?

Živim sa suprugom u malom gradu Orkangeru, nadomak Trondheima, koji je treći po veličini grad u Norveškoj. Kako je klima u našem delu slična onoj koju smo imali u Srbiji pre 20 godina, nije mi teško bilo da se naviknem. Najteže mi je bilo na se naviknem na norveške dijalekte kojih ima preko 800!

4. Što ti se najviše dopada u državi, a što ti se nikako ne sviđa? Što te možda šokiralo tu, a što nema naprimjer u Srbiji i Balkanu? Jesi li doživjela neku vrstu kulturološkog šoka?

Ono što mi se najviše dopada u Norveškoj je sloboda u svakom smislu te reči. Ovde svako gleda svoja posla i ne komentariše tuđ život. Ovde vas neće pitati koliko godina imate, niti o bračnom stanju ili deci. Ovde inače veoma popularno da žive nevenčani. Svidja mi se i to što u malim mestima imate sve što i u velikim gradovima pa nemaju potrebu da svi žive u 2 grada kao u Srbiji.

5. Što misliš, koje su pozitivne strane življenja u Norveškoj, a koje negativne? Je li istina da se puno radi, a malo uživa i da su ludi hladni? Kako si doživjela Norvežane?

Norveška je zemlja koja počiva na poverenju. Mnogi ne zaključavaju kuće, bicikle, patike ostavljaju ispred vrata. Ovde nama ograde, nema zavesa, policija ne nosi oružje. Ne mislim da su hladan narod, samo vole svoj mir. Uvek su nasmejani i ljubazni.

Negativne stvari su što nekome klima može praviti probleme, što je multikulturološko društvo i za neke to bude šok i drugačiji je mentalitet. Tako da, da li ćete se uklopiti ili ne, zavisi samo od vas.

Selidba-u-Norvešku-Saznajte-kakav-je-život-u-Skandinaviji-kookylovestotravel-2

6. Je li kompliciran proces sređivanja papira i pronalaženja posla? Je li se lako zaposliti bez znanja Norveškog jezika ili ne? Znaš li koji poslovi su dobro plaćeni?

Najveći bauk je svakako sređivanje papira. Naporan i dosadan proces, sa mnogo overavanja i prevođenja, tako da, naoružajte se strpljenjem. Poželjno je znati norveški jezik, ali oni kao nacija odlično pričaju engleski jezik tako da neki uspeju i tako da nadju posao. Recimo stolari, električari, konobari ili IT stručnjaci.

7. Kako si se snašla sa Norveškim jezikom i pričaju li uopće Norvežani engleski jezik (barem na turističkim mjestima. Kako su te Norvežani prihvatili? Jesi li se uspjela integrirati i postoje li neke zajednice Hrvata? 

Na početku ste preokupirani učenjem jezika i upoznavanje sredine a manje druženjem. Ali naravno da smo vremenom upoznali kako ljude sa prostora EX YU, tako i norvežane. Ja i suprug često sami istražujumo okolinu. Ovde naviknete da vam nisu potrebni drugi da vas zabave.

8. Postoje li neka posebna pravila i zakoni u Norveškoj koji se poštuju, a kojih nema na Balkanu ili barem u Srbiji?

Postoje velike razlike u odnosu na Balkan. Ovde je normalno da su istopolne zajednice prihvaćene, da usvajaju decu. Da su ateisti generalno i ako su krstili decu, sa 15 godina deca slave rođendan i takozvanu konfirmaciju. Tada imaju pravo da se odreknu vere ili ds istoj pristupe. Sve je potpuna sloboda. Takođe je normalno da vidite istetovirane lekare, bankare sa pirsingom.

9. Koja je najsmiješnija anegdota iz tvog života u Norveškoj?

Jedna od Smešnih anegdota je kada sam pitala babu koja loše čuje da li želi sex – 6 kutija, ali sam izostavila reč kutija pa se cela apoteka smejala, a baka je u istom fazonu odgovorila da želi sex, ali je previše stara.

10. Kakve su generalno cijene života i smještaja? Možeš li nam napisati neke primjere naprimjer cijene smještaja, obroka, voća, kruha, kave, pive, vode, javnog prijevoza i taksija? 

Cene smeštaja se veoma razlikuju od dela gde živite. Ali recimo da je 1000e potpuno ok cena. Plus struja oko 100-200e, plus internet 100e.  Cene hrane su šokantno, tako da ćete 6 listova salame platiti 3 eura. Ručak gotovo da ne možete pojesti bez 50e za dvoje i to su pizze i paste.
Odeća je sličnih cena kao kod nas, a kozmetika gotovo uvek na popustu što je super nama ženama.

11. Kakva je hrana u Norveškoj, sviđa li ti se? Ima li nešto što ti je posebno fino i drago i preporučaš svima da probaju, a što ti se nimalo ne sviđa? Koliko se uopće razlikuje ili sliči hrana, hrani sa Balkana?

Norvežani malo vremena provode spremajući hranu. Uglavnom vole gotove ćufte, pizza, grilovane viršle, ribu, škampe. Čuveni norveški specijalitet je “pinnekjøtt” i to sprema uoči Božića. To su jagnjeća rebra koja se služe sa krompirom I kupusom kao prilogom.

12. U kojem dijelu Norveške smatraš da je najbolje živjeti i zašto?

Od osobe zavisi koji deo je najbolji za život. Neko voli kišu, nego sneg zbog skijanja, neko bira jug i blagu klimu. Nekada je posao taj koji vam odabere mesto življenja. Bitno da imate partnera i sve je lakše.

13. Koji je tvoj savjet za sve ljude koji se žele preseliti u Norvešku a koji za one koji ju žele samo posjetiti?

Dolaskom u Norvešku doživecete kako cenovni tako i kulturološki šok.  Ne očekujte da ćete da ispijate kafe svaki dan jer se to ovde ne radi. Verujte kada bi oni imali pune kafiće radnim danima kao mi i bacali novac na to, ne bi bili bogati.

14. Sviđa li ti se Norveški sistem zdravstva, poreza, školstva..?

Kada su vrtići u pitanju, deca su obavezno napolju 4h bez obzira na kišu, sneg, vetar. Imaju adekvatnu odeću za to. Takođe spavaju napolju, osim ako je ispod minus 10 stepeni. Na rođendane morate pozvati svu decu ili nikoga, inače se smatra diskiminacijom. Deca od 2 godine sama mažu namaz na hleb.

Škola je više igra istraživanje, nema ocena do 8.razreda, imaju samo domaći a i to razmišljaju da ukinu. Ne čitaju javno, da ne bi bili izloženi eventualnom podsmevanju, nego se to obavi u kabinetu kod učitelja. Uče ih generalno da budu samostalni.

15. I za kraj, koje su stvari tj. pet mjesta u državi ili gradu u kojem si koja bi svima preporučila da obavezno posjete! 

Osim mesta u kome živimo, do sada sam posetila Trondheim, Sandefjord, a za vikend idemo u Ålesund. Tek smo 2 godine ovde, plus je bila nezgodna situacija sa pandemijom pa nije bilo ni mnogo prilika za putovanja.

16. Zanimljivosti o Norveškoj

– Osim mame, i tata ide na obavezno porodiljsko odsustvo

– Uskrs nema veze sa farbanjem jaja, nego sa odlaskom na skijanje ili u tople krajeve

– Alkohol – osim piva, ne možete kupite u običnoj prodavnici

– Norvežani imaju zimske gume za bicikle

Srećno svima vama koji se odlučite da živite u ovoj zemlji punoj zelenila, fjordova i sigurnosti.

A više o životu u Norveškoj saznajte na Bojaninom Youtube Bojana hedonista kanalu, Instagramu, blogu o životu u Norveškoj i Facebook profilu Bojana hedonista.

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” submit_button_text=” Upiši e-mail adresu, preplati se besplatno pustolovni sadržaj svakog tjedna! ” custom_font_size=”16px” custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Zanima te kakav je život u Nizozemskoj i Amsterdamu, u Singapuru, na Tajvanu, u Meksiku, na Islandu, u Brazilu, Vijetnamu, na Madagaskaru, u Panami ili u Tanzaniji?

Leave a Reply