KRONIKE IZ AMSTERDAMA SU PRIČE JEDNE HRVATICE IZ SVAKODNEVNOG ŽIVOTA OVOG ZANIMLJIVOG GLAVNOG GRADA U NIZOZEMSKOJ

art exhibition

U Amsterdamu je nerijetko odlazak na zabavu opijenu elektronskom glazbom bio ujedno i odlazak na izložbu.

Ponekad bi znali za kojekakvu izložbu koja se održavala u istom prostoru ili vrata pored glasne i plesne dvorane ispunjene znojem, oskudnim krpicama, uzavrelim uzdasima i egzotičnim tonovima. No, ponekad bi sasvim slučajno završili u totalno kontrastnoj prostoriji od dvorane u kojoj smo njihali svaki atom našeg tijela.

Ulazili bi kroz neka tajnovita i zanimljiva vrata, u neki sasvim drugačiji svijet. Moram priznati da sam obožavale svaku izložbu kojoj sam na ovaj način prisustvovala, iako se mnogih, nažalost, uopće ne sjećam. Ipak, zato posjedujemo fotografije; da nas teleportiraju kao vremeplov i podsjete na neke prošle, proživljene trenutke.

Naime, fotografija zamrzava trenutak koji prođe prije nego što ga uspijemo duboko proživjeti, a kamoli uslikati. Ono što fotografija zaista zabilježi je samo sićušan djelić trenutka koji nas podsjeti na određeni vremenski dio u prošlosti, najčešće onaj koji je povezan sa određenim osjećajima. Mi se zapravo ne sjećamo trenutaka, već nanovo proživljavamo emocije koje smo tada osjećali, a kojima pridodajemo proživljene trenutke ili ljude.

Zalutavši kroz mistična vrata u ovu prostoriju, ušla sam u surovu realnost: ne kontroverznih fotografija ni cjelokupune izložbe, već surovu realnost svoga tijela. Sjećam se da sam imala osjećaj kao da stojim ispred vlastitog ogledala, totalno prirodna i naga.

Osvrtala sam se oko sebe sa sjajem u očima zbog činjenice što netko doista prikazuje istinu, koliko god da gadljiva i krvava bila. Ponovno sam, možda i po tisućiti put, duboko i zaista bivala sretna što se nalazim gdje sam se u tom trenutku nalazila.

Nije li jedan od istinski najljepših osjećaja na ovome svijetu upravo bivanje apsolutno sretnim u momentu? I to je vam je dragi moji isto ljubav. Ljubav prema trenutku u kojemu se trenutno nalazite.

Zanima vas selidba u Amsterdam? Možda vam mogu pomoći. 🙂

Leave a Reply